Bikepacking trip Limburg
Wat is er nu midden in de winter, bij 10 graden onder nul, leuker dan schaatsen? Juist, het plannen van een bikepacking trip! Sinds een tijdje ben ik helemaal verkocht aan bikepacken. Niet dat ik nu wekelijks mijn huis achterlaat om de wereld te verkennen, want eigenlijk was afgelopen weekend pas mijn 2e bikepacking trip en de eerste samen met mijn vrouw Elise, maar toch; het idee van je fiets pakken en eropuit gaan en je te laten verrassen door wat je allemaal gaat tegenkomen geeft mij ontzettend veel positieve energie.
Voorbereiding, waar moet je rekening mee houden tijdens een bikepacking trip?
De voorbereiding die daarbij komt kijken, zoals het maken van de routes, het zoeken van geschikte slaaplocaties en het eindeloos in- en uitpakken van je bikepacking tassen. Het draagt allemaal bij aan de het positieve gevoel dat je krijgt bij de ‘hype’ die bikepacking heet.
Omdat wij samen nog niet verder waren gekomen dan dagtochtjes vanuit één vakantieadres, wilden we eerst eens een weekend gaan vanuit ons woonadres in Bladel met als slaaplocatie Hoensbroek (Limburg). En als we dan toch in Limburg zijn, dan kunnen we net zo goed een dagje gaan gravelen toch?
Een goede voorbereiding is het halve werk zullen we maar zeggen. Maar hoe begin je zo’n voorbereiding? Wat neem je allemaal mee? En vooral wat neem je niet mee? Hoe maak je de route, gewoon van A naar B en maar zien wat je onderweg tegenkomt? Talloze vragen met nog veel meer mogelijke antwoorden, want veel is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Zoals wat voor bikepacking tassen je gebruikt om je spullen in mee te nemen tijdens te trip naar Limburg.
Uitrusting, welke bikepacking tas neem ik mee?
Wij hebben gekozen voor bikepacking tassen van Restrap. Deze zijn waterdicht, kunnen tegen een stootje en zijn bovenal erg praktisch. Met een (uitneembare) zadeltas voor je kleding, een frametas voor wat materiaal, een stuurtas en eventueel een toptube voor spullen en eten waar je snel bij wilt zijn, kun je prima een lang weekend of midweekje vooruit is onze ervaring.
Routes, waar kwamen we langs en wat was er te zien?
De routes voor onze trip hebben we gemaakt via Komoot. We hebben zelf Komoot premium, waarmee je veel extra mogelijkheden hebt zoals o.a. meerdaagse routes plannen en sport-specifieke kaarten. Het fijne van Komoot is dat je een route kunt maken van A naar B en onderweg naar highlights kunt zoeken langs je route. Zo creëer je heel gemakkelijk een route vol met mooie bezienswaardigheden en plekken om eventueel te stoppen.
Op de heen- en terugweg zijn we bijvoorbeeld door het mooie Leenderbos gekomen en hebben we over prachtige gravelpaden gefietst. Ook zijn we over een historisch stukje grondgebied gekomen langs de Dodendraad, letterlijk op de grens tussen Nederland en België, waar je overblijfselen ziet uit de Eerste Wereldoorlog. Kortom teveel om op te noemen.
Gravel paden, de hype van dit moment!
Voor zaterdag hadden we een tocht van 92 km door Zuid-Limburg uitgezet wat we voornamelijk onverhard wilden doen. Ter inspiratie hebben we een route gebruikt van gravelrides en zijn daarmee gaan stoeien. Met een route die ongeveer voor 50% onverhard was met ruim 1100 hoogtemeters konden wij ons plezier wel op. We zijn begonnen met wat onverharde paadjes en landweggetjes die redelijk vlak liepen, de ene nog mooier dan de andere, om vervolgens de route echt kracht bij te zetten via het onverharde paadje naar de top van de Cauberg. Omdat Limburg erg heuvelachtig is en de klimmetjes en afdalingen elkaar in rap tempo opvolgen kijk je echt je ogen uit. Veel stukken van MTB-routes zijn brede gravelwegen die perfect zijn voor gravelbikes met 40mm banden of groter. Vergeet vooral niet te genieten als je weer ergens bovenop een uitkijk-top staat!
Prachtige evaring
Al met al hebben wij een fantastisch weekend gehad waarin we ondanks de 285 km die we gefietst hebben erg opgewekt van terugkwamen. De plannen voor een volgende trip worden nu alweer gesmeed en hopelijk gaan we daar minstens net zoveel plezier aan beleven!